Rezerviši

Uspon na Ararat (5137m)

Popnite sa nama najviši vrh Turske, svetu planinu opisanu u Bibliji.

Lokacija

Turska

Dužina boravka

7D/6N

Mesto sastajanja

Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Veličina grupe

15

Težinski nivo

Izazovno / Potrebno je prethodno iskustvo u planinarenju na vrhove iznad 2000m u letnjim i zimskim uslovima. U proseku očekujte oko 6-8h aktivnosti svakog dana, osim u dane kada je planiran odmor, aklimatizacija ili transfer. Nije potrebno tehnicko predznanje za aktivnosti, već samo pešačka kondicija. Preporučujemo hodanje sa trek štapovima.

Šta možete da iskusite?

Ararat (turski: Agrı Dagı; Jermenski: Մասիս, kurdski: Ciiaie Agiri) je snežno pokriven i uspavan vulkan na krajnjem istoku Turske. Sastoji se od dva glavna vulkanska konusa: Veliki Ararat i Mali Ararat. Veliki Ararat je najviši vrh Turske sa nadmorskom visinom od 5.137m. Nadmorska visina Malog Ararata iznosi 3.896 m. Naš uspon na Ararat će ići do najviše tačke.

Planina Ararat je široka oko 35 km. Prvi zabeleženi usponi na Ararat izvršeni su u srednjem veku, a Friedrich Parrot, Khachatur Abovian i još četiti planinara izvršili su prvi zabeleženi uspon 1829. godine.

Planinu su još od srednjeg veka nazivali imenom Ararat (na zapadu), pošto je počela da se poistovećuje sa „planinama Ararat“ opisanim u Bibliji kao počivalište Nojeve barke.

Glavni je nacionalni simbol Jermenije i Jermeni su je smatrali svetom planinom. Predstavljen je istaknuto u Jermenskoj literaturi i umetnosti. Slika je prikazana na grbu Jermenije, zajedno sa Nojevim kovčegom.

Itinerer

Otvori sve

Dan 1

Okupljanje na aerodromu Beograd u 7.00h. Let za Istanbul, a zatim nastavak leta za Dogubayazit. Dolazak na aerodrom Van u 17.35h. Zatim transfer do hotela u Dogubayazitu. Na putu se možemo zaustaviti u blizini vodopada Muradiye kako bismo snimili fotografije. Prijava i smeštaj u hotelu. Uveče imamo sastanak i večeru sa našim lokalnim vodičima koji će vam dati i neke informacije o usponu na planinu Ararat.

Dan 2

Dan počinjemo sa doručkom u hotelu. Zatim sledi pakovanje opreme u minibus (stvari koje nisu potrebne tokom uspona možemo ostaviti u hotelu) i vožnja do sela Cevirme (2200m), koje se nalazi u podnožju planine Ararat. Kad stignemo do početne tačke od koje krećemo sa pešačenjem, nosači će na konje staviti vaše rančeve, hranu i opremu za kampovanje te sve to odneti do kampa 1.

Tu dobijamo pakete za ručak koje ubacite u vaše male rančeve (30l) i krećemo do kampa Ararat 1 koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3200 m. U zavisnosti od tempa grupe trebali bi da stignemo do kampa 1 za 4h. U kampu imamo smeštaj u šatorima, i to 2 osobe u 1 šator. Nakon toga se možemo odmarati, popiti čaj ili kafu i pojesti lagani ručak koji će nas čekati u kuhinjskom šatoru.

Uveče će biti poslužena topla večera (supa, glavno jelo i salata). Noćenje u kampu Ararat 1.

Dan 3

Doručak. Posle doručka dobijamo paket za ručak i vodu, pa krećemo na aklimatizaciju do kampa 2 koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4200 m. Do kampa 2 je potrebno oko 4-5 sati. Nakon odmora vraćamo se u kamp Ararat 1, gde će biti servirana užina, voće i topli napici. Popodne je obavezan odmor u šatorima. Uveče ćemo, kao i prethodnog dana, imati kuvanu večeru. Noćenje u kampu Ararat 1.

Dan 4

Doručak. Zatim predajemo prtljag nosačima koji ga pakuju na konje. Potom krećemo na uspon do kampa Ararat 2 (4200 m). Za 4-5 sati stižemo do kampa. Po dolasku smeštamo se u šatore, a onda idemo na topli čaj, kafu i da nešto pojedemo. Popodne se preporučuje odmaranje u šatorima, a možete da pripremite vašu ličnu opremu za uspon na vrh planine Ararat (proverite dereze, čeone lampe, itd.).

Topla večera će  biti servirana ranije nego prethodnih dana, da bismo se dobro odmorili jer na uspon krećemo rano ujutru. Noćenje u kampu Ararat 2.

Dan 5

Ustajemo mnogo pre izlaska sunca (obično oko 2h ujutro), a zatim idemo da pojedemo lagani doručak.  Proveravamo svu ličnu opremu, u rančeve pakujemo vodu, termose s vrućim čajem , paketima za ručak i krećemo na završni uspon na Ararat. Do vrha je potrebno  5-7 sati, zavisi od vremenskih uslova i tempa grupe. Možda će biti potrebno koristiti dereze zadnjih 200-300 metara pre vrha.

Na vrhu imamo vremena da  proslavimo uspon i napravimo par fotografija. Nakon toga ćemo se spustiti do kampa Ararat 2, gde nas čeka obrok. U našim šatorima možemo da odmaramo oko 1-2 sata. Zatim pakujemo prtljag na konje i spuštamo se do kampa 1. Večera i noćenje u kampu.

Dan 6

Doručak u kampu. Zatim pakujemo našu opremu i spuštamo se do mesta u blizini sela Cevirme, gde će nas čekati vozač. Transfer minibusom do Dogubayazita i našeg hotela. Noćenje u hotelu.

Dan 7

Doručak u hotelu. Transfer od Dogubayazita do aerodroma Van. Polazak za Beograd u 11.20h. Dolazak u Beograd u 19.30h.

Šta je uključeno u turu?

  Avio karte sa svim taksama Beograd – Istanbul – Beograd
  Avio karte sa svim taksama Istanbul – Dogubayazit –Istanbul
  Transfer od aerodroma Van do Dogubayazita i nazad
  Transfer od Dogubayazit do planine Ararat i nazad
  Transport opreme na planini
  Hotelski smještaj u Dogubayazitu (noćenje sa doručkom)
  2 noćenja u dvokrevetnim sobama
  Tri obroka dnevno na planini i bezalkoholna pića
  Kuvar i ostalo osoblje tokom uspona
  Usluga lokalnih vodiča
  Dušeci i šatori tokom uspona (1 šator za 2 osobe)
  Dereze
  Ulaznice u palatu Ishak-paša
  Licencirani UIAA vodič

Šta nije uključeno u turu?

  Putno osiguranje koje mora da pokriva eventualno lečenje od Covid-19
  Ručak i večera u Dogubayazitu

FAQ

Datumi i Cene

Datumi

Dostupnost

Cena,

po osobi
1 на залихама - 426 1150 EURRezerviši

Slične ture koje vas mogu zanimati