Rezerviši

Kapadokija & Erdžijas dag (3916m)

Jedinstven kulturno-planinarski program koji uključuje najpoznatije lokalitete u Kapadokiji, kao i uspon na najviši vrh Erdžijas dag (3916m).

Lokacija

Turska

Dužina boravka

6N/7D

Mesto sastajanja

Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Veličina grupe

16

Težinski nivo

Umereno / U proseku očekujte oko 4-6h aktivnosti svakog dana, osim u dane kada je planiran odmor ili transfer. Nije potrebno tehnicko predznanje za aktivnosti, već samo pešačka kondicija. Preporučujemo hodanje sa trek štapovima.

Šta možete da iskusite?

Regija Kapadokija u kojoj se zapanjujuće prirodne lepote prepliću sa istorijskim znamenitostima, predstavlja jedan od najlepših i najneobičnijih pejzaža. U centralnoj Anatoliji, 200 kilometara južno od turske prestonice, čudesne stene neobičnih oblika oduševljavaju na prvi pogled. Šetnja Kapadokijom pruža izuzetno zadovoljstvo, gde se srećemo sa najrazličitijim prirodnim oblicima koji izgledaju nestvarno.

Na persijskom jeziku naziv Kapadokija znači zemlja lepih konja. Na ovom prostoru smenjivale su se kroz vekove mnoge drevne civilizacije. Danas su tu vidljivi tragovi helenske, rimske, hrišćanske i islamske kulture. U Kapadokiji se nalazi i najduža reka u Turskoj – Crvena reka.

Goreme je jedan od najpoznatijih gradova Kapadokije. Glavna ulica ovog grada prepuna je restorana sa divnim baštama i prodavnica suvenira, a dva kilometra od centra nalazi se muzej na otvorenom. Tu se mogu videti na hiljade veličanstvenih stena u koje su uklesane crkve i manastiri.

Ovoga puta smo vam pripremili jedinstven kulturno-planinarski program koji uključuje najpoznatije lokalitete u Kapadokiji, kao i uspon na najviši vrh Erdžijas dag (3916m).

Pozivamo vas da budete deo ovog izvrsnog treka.

Itinerer

Otvori sve

1. dan

Nakon sastanka sa vodičem na Beogradskom aerodromu, hvatamo let za Istanbul koji poleće u 12:15h. Potom u Istanbulu hvatamo let za Kaiseri, u 18:50h. Po dolasku u Kapadokiju u 20:10h, imaćemo transfer do našeg hotela. Smeštanje po sobama i večera.

Transfer: 30 minuta

Uključeni obroci: večera

2. dan

Doručak. Obilazak grada Kaiseri. Transfer do grada Goreme,nakon toga nastavak puta prema mestima Cavusino, Avanos, i Zelve  muzeju na otvorenom – grad u stenama.

Imaćemo 2 sata kratke šetnje kroz Pasabaglari (Fairy Chimneys).

Transfer do Goreme, večera i noćenje.

Transfer: 2h i 10 minuta

Pešačenje: oko 2h

Uključeni obroci: doručak & večera

3. dan

Nakon doručka krećemo na trek kroz Akvadi (belu dolina) koju su vekovi kiša i vetar erodirali stvarajući savršen krajolik. Duž puta kojim se budemo kretali prateći reku, oko nas će biti mnogo čudesnih stenskih formacija i vilinskih dimnjaka. Ako budemo imali sreće, možemo videti i neke divlje ptice (poput Hoopo-e) i neke divlje životinje (poput lisice).

U šetnji od 3 sata naš put nas dovodi do sela Uchisar, gde imamo pauzu za ručak u restoranu. Potom šetamo do obližnjeg vrha i vidikovca, odakle imamo neverovatan panoramski pogled na celo područje Kapadokije.

Popodne sledimo stazu do Guvercinlika (dolina golubova). Golubovi su zaista veoma sveti za muslimane zbog Kurana (svete knjige islama) i proroka Muhameda. Lokalni stanovnici regiona koriste golubije đubrivo za svoja polja vinove loze. Staza će nas odvesti do grada Goreme. Večera i noćenje u hotelu.

Pešačenje: oko 5h

Uključeni obroci: doručak & večera

4. dan

Nakon doručka sledi vožnja do podzemnog grada Kaimaklı (30 min).  Ovaj podzemni grad su izgradili rani hrišćani da bi se zaštitili od verskih progona, Kaimaklı Underground City je složeni lavirint tunela i pećina i verovatno je jedan od najširih podzemnih gradova u svetu.

Najupečatljiviji aspekt podzemnog grada Kaimaklı je organizovana, strukturisana i sveobuhvatna priroda kompleksa. Imao je sve, od životnog prostora, staja i komunalnih kuhinja do crkve i groblja, kao i dobro utvrđenje da zaštiti svoje stanovnike. Nejasno je kada je grad zapravo izgrađen, ali najraniji hrišćani su živeli na tom području od 4. veka. Neverovatno očuvano i održavano, ovo je fascinantno mesto koje moramo posetiti.

Nakon posete, vožnja do sela Selime i kretanje kroz reku Melendiz do sela Belisirma, gde ćemo ručati. Nakon ručka šetnja dolinom Ihlara koja je najdublji i najduži kanjon u Kapadokiji. Prekrasni pejzaži, kao i pogled na ruševine preko 60 vizantijskih crkava, kapela i manastira koji datiraju iz 11. – 13. veka, čine ovu dolinu još jednom popularnom destinacijom za planinare.

Nakon šetnje, odvešćemo se do Narligol vulkanskog jezera, radi kratke posete. Potom povratak u hotel Kaiseri (1 sat). Večera i noćenje.

Transfer: 4h

Pešačenje: oko 5h

Uključeni obroci: doručak & večera

5. dan

Danas krećemo na uspon na Ercias dag (3916 m). Polazak u 01.00h iz Kaiserija za skijaški centar u podnožju Erciasa.

Grupa A:

– polazak na uspon 2200 m

– dužina staze je 21 km, a visinska razlika tokom uspona 1900 m

– od 3700 m staza je zahtevna, pa se ne preporučuje za planinare bez iskustva

– uspon na sam vrh Ercias

– povratak istim putem

Grupa B:

– uspon sa 2200 m na 2800 pešice ili žičarom

– dužina staze je 9 km, a visinska razlika oko 700 m

– silazak sa planine

– spajanje grupa, transfer do hotela u Kaiseriju, večera, noćenje

Transfer: 1h 20 minuta

Pešačenje: oko 6-7h

Uključeni obroci: doručak & večera

6. dan

Doručak. Dan za odmor i slobodne aktivnosti 😊. Možete posetiti stari grad, šetati se ulicama i uzimati sitne poklone najbližima.

Možemo organizovati fakultataivno turu vožnje u balonima, zainteresovani bi trebalo da se najave par dana ranije.

Uključeni obroci: doručak & večera

7. dan

Ustajemo rano ujutru da bi se na vreme spakovali i krenuli do aerodroma Kayseri. Hvatamo let Kayseri – Istanbul, u 08:10h, i potom u Istanbulu let za Beograd koji poleće u 11:25h.

Stižemo u Beograd otprilike oko 11:20h.

Transfer: oko 30 minuta

Uključeni obroci: doručak

Šta je uključeno u turu?

  Avio karte sa svim taksama Beograd – Istanbul – Beograd
  Avio karte sa svim taksama Istanbul – Kayseri – Istanbul
  Transfer od/do Kayseri aerodroma
  Transferi navedeni u itinereru
  Obroci navedeni u itinereru
  6 noćenja u 1/2 sobama na bazi HB (doručak & večera)
  Licencirani UIAA vodič tokom trajanja ture
  Lokalni vodič
  Pribor za prvu pomoć

Šta nije uključeno u turu?

  Piće
  Ulaznice na lokacije
  Ručak
  Lična oprema
  Lično putno osiguranje

FAQ

Datumi i Cene

Datumi

Dostupnost

Cena,

po osobi
5 на залихама - 428 990 EURRezerviši

Slične ture koje vas mogu zanimati