Rezerviši

Dolomiti, Italija

Via ferrata, MTB & Trekking avantura na Dolomitima

Lokacija

Italija

Dužina boravka

3N/4D

Mesto sastajanja

Kortina D'Ampeco

Veličina grupe

15

Težinski nivo

Izazovno / Potrebno je prethodno iskustvo u planinarenju na vrhove iznad 2000m u letnjim i zimskim uslovima. U proseku očekujte oko 6-8h aktivnosti svakog dana, osim u dane kada je planiran odmor, aklimatizacija ili transfer. Nije potrebno tehnicko predznanje za aktivnosti, već samo pešačka kondicija. Preporučujemo hodanje sa trek štapovima.

Šta možete da iskusite?

Dolomiti su planinski masiv u severoistočnim italijanskim Alpima sa osamnaest vrhova visine preko 3000 metara. Kažu da ovde možete videti najlepše planinske predele na svetu sa zelenim livadama, vertikalnim stenama, snažnim vodopadima, strmim liticama i prostranim dolinama. Ovo je idealno mesto za sportsko ili klasično penjanje, planinski biciklizam, trekking, kao i za čuvene staze, Via Ferrate zbog kojih se Dolomiti najviše posećuju.

Ove staze, koje u prevodu znače „gvozdeni put“, nastale su u Prvom svetskom ratu kada su vojnici, radi lakšeg pristupa položajima, sa klinovima i metalnim sajlama osiguravali prilazne puteve. Termin Via Ferrata se koristi u čitavom svetu i predstavlja obezbeđenu planinsku stazu kroz teško pristupačne stenovite terene. U Dolomitima je postavljeno mnogo novih Via Ferrata u drugoj polovini 20. veka i uglavnom su dobijale imena po poznatim vodičima iz tih krajeva. Danas su one izazov mnogim planinarima i predstavljaju najbezbedniji način da dođete do svoje porcije adrenalina. Mi smo izabrali Cortinu d’Ampezzo kao bazu iz koje ćemo svakog jutra ići na neku od okolnih planina — Sorapis, Tofana, Averau ili Cristallo. Put do Cortine ne predstavlja veliki napor, jer se od Beograda uglavnom vozi auto-putem, a vožnja traje oko 8 sati.

Itinerer

Otvori sve

Dan 1

Prevoz na relaciji Beograd – Cortina d’Ampezzo. Smeštaj u hotelu. Večera. Noćenje.

Dan 2

Grupa A

Posle doručka krećemo na pešačenje. Najlepši deo puta je uspon na vrh Averau (2649m). Vozimo se od Cortine nekih dvadeset minuta, a onda prolazimo kroz borovu šumu ka vrhu, gde nas čeka planinarski dom.

Grupa B

Via Ferrata. Početnici i deca idu prvo na obuku na Ferratu 1B, oni koji jednom bili sa nama u Dolomitima mogu da penju ocene težine najviše 3B, a oni koji su već nekoliko puta bili sa nama idu na nove Ferrate ocene od 3B do 5C.

Popodne odmor i relaksacija u Spa centru.

Dan 3

Grupa A

Doručak u hotelu. Priprema za polazak na MTB avanturu. Za ljubitelje vožnje MTB-a postoji izbor od nekoliko desetina uređenih staza, od onih najlakših za početnike pa sve do ”singletrack“ vratolomija po Dolomitima. MTB putevi i staze su jasno obeležene, a na svakih nekoliko kilometara može se svratiti do odmorišta na piće. Povratak u Cortinu.

Grupa B

Via Ferrata. Početnici se priključuju grupi koja penje ocene težine do 3B, a oni koji su već nekoliko puta bili sa nama idu na nove Ferrate ocene od 3B do 5C.

Popodne odmor i relaksacija u Spa centru.

Dan 4

Grupa A

Via Ferrata. Svi zajedno penjemo jednu od 3B Ferrata kako bismo što ranije završili i krenuli kući.

Grupa B

Za trekere koji ne žele da idu rutom koja polazi sa Falzarego prevoja i ide na vrh Col dei Bos (2559m). U podnožju planine se nalaze ostaci bolnice iz Prvog svetskog rata. Ovaj trek je pogodan i za decu, ali uz odgovarajuću obuću i obavezne trek štapove.

Završetak treka i Via Ferrata oko 14h. Polazak za Beograd. Ručamo negde usput. Dolazak u Beograd najkasnije do 23h.

Šta je uključeno u turu?

  Smeštaj u hotelu u 1/2 sobama / polupansion / doručak + večera / 3 noćenja
  Oprema za Via Ferate (pojas, karabineri, šlem)
  Planininski bicikl (MTB + kacige)
  Sve takse i dozvole
  3 licencirana UIAA planinarska vodiča za sva 3 dana (trek + via ferrata + MTB)
  Korišćenje bazena, saune & wellness centra hotela
  Free parking & WiFi

Šta nije uključeno u turu?

  Privatno zdravstveno osiguranje
  Prevoz BG – Cortina – BG / privatnim automobilima

  Postoji opcija i da angažujemo kombi 8+1 sa vozačem.
  U tom slučaju svi koji idu kombijem dele troškove prevoza.

FAQ

Datumi i Cene

Datumi

Dostupnost

Cena,

po osobi
5 на залихама - 416 450 EURRezerviši

Slične ture koje vas mogu zanimati